23 Ekim 2012

BMW R 1200 GS - Geliştirme Teknikleri



2013 model, yeni R 1200 GS geçtiğimiz günlerde yapılan lansmanla dünyaya tanıtıldı. Büyük ölçüde geçer not alan, BMW'nin bu en çok satan modeline yaptığı testlerden bazı fotoğraflar ise oldukça etkileyici.



Rüzgar ve yağmur testleri için özel olarak geliştirilen akustik rüzgar tünelinin içinde gerek dummy, gerek gerçek sürücü kullanılarak yapılan deneylerde kullanılan teknikler oldukça ilgi çekici.






























Rüzgar testinde gri renk bir gaz kullanılmasındaki amaç, motorun önden aldığı rüzgara verdiği tepkileri ölçmek. Tabi bunun yanında, özellikle boyun ve üstündeki bölgeye yaptığı baskıyı ölçmek de çok önemli bir olay. Elbette bilgisayar destekli bu testler özel yazılımları da beraberinde kullanma zorunluluğu taşıyor.

















Yağmur testi ise işin en ilginç tarafı. Mor ışık altında parlayacak bir yağmurlama; çok yüksek hızlarda yapılıyor. Elbette, yürüyen bant üzerine çıkarılmış motosikleti kullanan test sürücüsü için bütün şartlar hazır. 



Sürücünün ve motosikletin tepkilerin ölçülmesi, buna göre yapılacak araştırma ve geliştirme, hem insani, hem teknolojik bir sentez sonucu ortaya çıkıyor.















Ve benim düşünceme göre, büyük bir model ismine de bu şekilde ulaşıyor R 1200 GS...

1 yorum: